Este ambiciós projecte té com a finalitat promoure un desplegament ordenat, segur i socialment responsable de la IA en el territori provincial, amb l'objectiu de “millorar els serveis públics, impulsar la modernització administrativa i reforçar la cohesió territorial”, expressa la presidenta Marta Barrachina.
La Diputació Provincial de Castelló posa en marxa un full de ruta estructurat per al desenvolupament d'una estratègia provincial d'Intel·ligència Artificial, amb l'objectiu posat a situar a Castelló en l'avantguarda de la IA de les administracions públiques i ser una província referent a nivell nacional en l'ús ètic, innovador i responsable de la IA en l'àmbit públic.
Este ambiciós projecte té com a finalitat promoure un desplegament ordenat, segur i socialment responsable de la Intel·ligència Artificial en el territori provincial, amb l'objectiu de “millorar els serveis públics, impulsar la modernització administrativa i reforçar la cohesió territorial”, ha expressat la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, qui ha insistit dient que “esta iniciativa respon als desafiaments de la digitalització perquè esta tecnologia, lluny de ser el futur, ja s'ha consolidat amb la pròxima frontera a superar per les administracions públiques”.
Així doncs, el full de ruta pretén identificar tots els elements necessaris per a la innovació pública amb palanques de canvi i la transformació. Amb això es pretén, a més, millorar significativament el servei públic i dotar de major eficiència a la Diputació de Castelló com a organització, incorporant les noves oportunitats que la IA oferix i generant un marc de confiança i protecció enfront de possibles riscos que d'esta es pogueren derivar.
El document establix sis fases d'actuació que abasten des d'un diagnòstic inicial de l'ecosistema digital de la província fins a l'impuls del denominat ‘pilar social de la IA’, prestant especial atenció a l'ètica, la inclusió digital i la sensibilització ciutadana. I és que, per a assegurar una integració efectiva i positiva de la Intel·ligència Artificial en la societat, és “indispensable impulsar accions orientades al component social, fomentant la seua confiança i la inclusió sostenible d'esta”, ha indicat la dirigent provincial.
En este sentit, la presidenta de la institució provincial ha subratllat que “l'aplicació d'esta tecnologia reflectix el ferm compromís de la Diputació de Castelló per ser una administració oberta, eficient i pròxima als ciutadans i aferma la nostra ajuda als municipis perquè puguen integrar la IA en la gestió municipal”. “Volem que Castelló siga un exemple de com esta tecnologia pot transformar les administracions públiques i fer-les més eficients, transparents i accessibles”, ha assenyalat la dirigent provincial.
Així, l'estratègia inclou accions clau com la creació d'una Oficina Provincial d'IA i Ciberseguretat, el desenvolupament de guies ètiques i jurídiques, la implementació de pilots tecnològics en col·laboració amb els ajuntaments i la formació específica del personal públic. Així mateix, contempla la posada en marxa d'un marc normatiu adaptat al Reglament Europeu de la IA i altres disposicions rellevants en matèria de protecció de dades, contractació pública i transparència algorítmica.
Amb este full de ruta, la institució provincial es compromet a liderar un model de governança de la Intel·ligència Artificial alineat amb els valors de bon govern, l'eficiència administrativa i la garantia de drets fonamentals. Tal com ha ressaltat la diputada de Transparència i Participació Ciutadana, María Tormo, “amb esta iniciativa la Diputació assumix un compromís clar amb la modernització tecnològica, impulsant un futur més eficient, participatiu i sostenible per a tota la província de Castelló”.
El Servei d'Administració i Innovació Pública serà l'encarregat de coordinar, impulsar i avaluar totes les fases del projecte, el cronograma d'implementació del qual s'estén fins a l'any 2026. A més, el cronograma del full de ruta es publicarà en el Portal de Transparència institucional, reafirmant el compromís de la Diputació de Castelló amb la rendició de comptes i l'accés a la informació per part de la ciutadania.
Cal ressaltar que la Diputació de Castelló ha creat una web específica on informarà de tots els avanços en la matèria i que pot consultar-se en www.dipcas.es/ia.