Anar a la Web de la Diputació de Castelló

La Diputació de Castelló reforça el benestar dels majors de la província amb un increment del 16% del pressupost fins a aconseguir 9,12 milions d'euros

La Diputació de Castelló reforça el benestar dels majors de la província amb un increment del 16% del pressupost fins a aconseguir 9,12 milions d'euros
8 d'Abril de 2025

La institució provincial suma 1,3 milions d'euros més respecte a l'exercici anterior destinats a incrementar les ajudes encaminades a reforçar l'envelliment actiu i millorar la qualitat de vida dels majors.

La Diputació de Castelló reforça el benestar dels majors de la província amb un increment del 16% del pressupost fins a aconseguir 9,12 milions d'euros.

La institució provincial suma 1,3 milions d'euros més respecte a l'exercici anterior destinats a incrementar les ajudes encaminades a reforçar l'envelliment actiu i millorar la qualitat de vida dels majors. “Els nostres majors formen part de l'ànima de la província i des de la Diputació de Castelló sumem esforços i treballem cada dia per donar-los el suport que mereixen”, ha subratllat la presidenta de la institució provincial, Marta Barrachina, qui ha compartit este dimarts una jornada de germanor d'associacions de jubilats i pensionistes de la província que ha tingut lloc a Alcalà de Xivert.

La presidenta de la institució provincial ha incidit en “l'esforç inversor que hem realitzat enguany per a sumar qualitat de vida, benestar i progrés en els nostres majors”, amb una inversió que ascendix a 9,12 milions i, com ha subratllat la dirigent provincial, “cada recurs destinat als nostres majors és una aposta per una millor qualitat de vida”.

Dins d'eixa aposta per una millor qualitat de vida dels majors de la província i que ascendix a una inversió global de 9,12 milions d'euros, destaquen una desena de línia de subvencions. Dins d'eixes línies d'ajudes es troben les subvencions incloses en el contracte programa d'Atenció Primària i destinades a mancomunitats que es conformen de xicotets municipis de la província i a 10 municipis inferiors de 10.000 habitants. Dins d'estos programes s'inclouen El Major a Casa, el Menjar a Casa i Ajuda a domicili, i el pressupost per a tot això ascendix a 5,4 milions d'euros.

En la seua aposta per reforçar el benestar social, la Diputació de Castelló ha incrementat un 60% fins a aconseguir els 1,2 milions d'euros les subvencions del Servei de Promoció de l'Autonomia Personal (SPAP), un increment tant per a la continuïtat de les 104 unitats ja habilitades en anys anteriors així com la posada en marxa de dos nous. A més, l'increment del pressupost per al present exercici suposa un increment de les hores de servici i també sumar noves unitats. “Augmentem el nombre de municipis i el nombre de persones usuàries dels Serveis de Promoció de l'Autonomia Personal per a arribar a tots els veïns i veïnes de la província i millorar les oportunitats de les persones que viuen en esta terra”, ha indicat Marta Barrachina.

Dins de la seua vocació de servei a les persones que més ho necessiten, des de l'àrea de Benestar Social reforcen l'impuls del servei de teleajuda i teleassistència a les persones majors. Una iniciativa a través de la qual “millorem la qualitat de vida dels nostres majors en els seus municipis, una cosa especialment significativa en l'entorn rural, ja que l'objectiu és continuar donant vida en els 135 municipis de la província, sobretot en els més xicotets, la nostra raó de ser, i amb estos serveis aconseguim que els seus usuaris puguen continuar vivint en els seus domicilis amb els beneficis que això suposa parell la seua salut, la seua qualitat de vida i la dels seus familiars”, ha expressat la diputada de Benestar Social, Marisa Torlà. Per a estos serveis, la Diputació destina un pressupost de 120.000 euros. Així mateix, per a l'adquisició de polsadors de teleajuda, s'ha reservat un pressupost de 7.800 euros.

Seguint amb les ajudes per als majors, en este cas a favor d'associacions i entitats federatives de persones jubilades i pensionistes, la Diputació de Castelló ha incrementat en 40.000 euros fins a aconseguir els 140.000 euros, per a la implementació de serveis i programes, així com adquisició d'equipament per als immobles destinats a estos espais. “La promoció de l'envelliment actiu forma part de les polítiques dutes a terme per la institució provincial per a millorar la qualitat de vida dels nostres majors”, ha incidit la presidenta Marta Barrachina.

Seguint amb eixe reforç de les accions impulsades a favor d'un envelliment actiu, destaca el programa Castelló Sènior, el programa de viatges dirigit a majors de 55 anys que, a més de donar a conéixer el patrimoni cultural i natural de Castelló, generar una injecció econòmica en tot el sector turístic i fomentar la desestacionalització, té com a finalitat contribuir al benestar dels majors residents a la província, incentivant l'envelliment actiu a través de la realització d'estos viatges per tot el territori. Un programa que per al present exercici el Patronat Provincial de Turisme ha incrementat un 25% (300.000 euros) fins a aconseguir 1,5 milions d'euros i amb l'objectiu d'aconseguir les 11.000 places.

Dins de l'envelliment actiu també s'inclou la formació i, al respecte, la institució provincial inclou les beques per a estudiants del programa UNED Sènior i la Universitat per a Majors de la Universitat Jaume I, dos convocatòries de beques que ascendixen a un total 23.000 euros. “Estos dos programes de beques dirigits a fomentar l'estudi i ampliar la formació de les persones majors són fonamentals per a millorar la qualitat de vida de totes elles”, ha indicat la diputada Marisa Torlà, qui ha afegit que “són una manera de motivar i incentivar per mitjà de l'aprenentatge el desenvolupament social i intel·lectual dels nostres majors”.

També en l'apartat d'envelliment actiu, en este cas relacionat amb la creativitat literària, la institució provincial impulsa una nova edició del concurs de microrelats per a persones majors residents a la província de Castelló. Un certamen el pressupost del qual ascendix a 1.000 euros.

 

Noves línies de subvencions

I, a més de tot això, el pressupost 2025 destinat als nostres majors, arreplega tres noves línies d'ajudes. D'una banda, una línia de subvenció que naix amb 100.000 euros i està destinada a poder sufragar excursions socioculturals impulsades per les associacions de mestresses de casa i jubilats i pensionistes de la província.

Finalment, la nova subvenció a ajuntaments i entitats locals menors per a un nou servei de transport a demanda dotat amb 300.000 euros; un servei que permetrà assegurar la mobilitat de les persones entre municipis i així poder fer la vida més fàcil a persones majors o dependents que no poden fer ús del seu propi vehicle. Esta iniciativa forma part del pla Pobles amb Futur amb el qual el Govern Provincial reforça la seua aposta per continuar treballant perquè viure en els municipis xicotets mai siga una barrera, sinó una oportunitat.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador